Geschiedenis Ananda

Ananda is opgericht door Ans Krietemeijer in 2003. Na haar 4-jarige yogaopleiding startte Ans met lesgeven in een gymzaal van een schooltje in Hilversum. Eerst nog naast haar baan. In 2007 had ze inmiddels zoveel leerlingen, dat ze besloot haar baan op te zeggen en als zelfsandig yogadocent verder te gaan. In 2010 kwam de huidige locatie in beeld: de Doopsgezinde kerk en al gauw groeide Ananda uit tot een centrum met veel leerlingen, docenten en discplines.  


Hoe het begon

Al die jaren dat Ans in de school lesgaf, ruimde ze de zaal eerst helemaal leeg, maakte hem schoon en richtte hem daarna in als yogazaal. Compleet met eigen matten, rolgordijnen, verlichting en yogakussens. En na afloop moest ze alles weer opruimen en de zaal terug brengen in de oude staat. Groot was dan ook de blijdschap toen ze in 2008 te horen kreeg dat de school de gymzaal niet meer gebruikte en dat ze hem volledig kon huren. 
 


 

"Het was een prachtige ruimte, met drie openslaande deuren naar een tuin. Veel licht en lucht dus en nu kon ik eindelijk de sfeer die ik zo graag wilde erin aanbrengen, zonder het elke keer weer af te moeten breken."
Ans


Doopsgezinde kerk

Omdat ze niet kon blijven in de school heeft Ans jarenlang gezocht naar een andere yogaruimte. Dat ging met vallen op opstaan en heel veel teleurstellingen. Maar ze bleef volharden. Uiteindelijk in 2009 kwam de Doopsgezinde kerk aan de Boomberglaan in beeld. Die stond te huur of te koop en werd al jaren niet meer gebruikt. De huidige Sharanam zaal op de begane grond zag er toen zo uit en was de kantine van de kerk.
 


 

In het begin van het jaar 2000 had Ans in deze ruimte een yogaworkshop gevolgd en had toen een bijzondere ervaring toen ze de kerk in kwam:

"Ik stond aan de grond genageld, kreeg kippenvel en tranen. Toen ik in 2009 de kerk ging bekijken, zakte ik door mijn benen toen ik zag dat het dezelfde ruimte was en kreeg het gevoel dat dit voorbestemd was."  

Julie-Anne die toen al les gaf bij Ananda in het schooltje was er ook bij. Ze herinnert zich nog de zware energie die er toen hing in het gebouw. Julie-Anne: "We hadden allemaal hoofdpijn na de bezichtiging." Maar toen Ans boven kwam in de ruimte die nu onze Ananda zaal is, zag ze het helemaal zitten! De sfeer die haar hing, met de grote ramen en het vele licht, leek precies op de sfeer van het schooltje.
 


 

"Het was mijn grote wens om een plek te cree?ren waar mensen naar toe kunnen voor ontspanning, rust en ruimte. En in de tijd dat ik begon met lesgeven werd in Hilversum alleen nog les gegeven in buurthuizen en gymzaaltjes. Vanaf het begin wist ik dat ik een mooie ruimte wilde. Zelfs als kind had ik het er altijd al over dat ik later een grote winkel zou hebben. En in die winkel zou ik alles weggeven..."

Hier staat Ans op de preekstoel van de kerk. Rechts onderin zie je de toegang van de kerk naar het achterhuis waar wij nu zitten.
 


Yoga sport of religie?

Wat is yoga eigenlijk? Is het sport, is het religie? Of is het allebei? Lees hier verder


Toen de kerk eenmaal in beeld was, waren er nog heel veel obstakels te overwinnen. Ans voerde onderhandelingen samen met Eldiet de Groot, onze huidige buurvrouw in de kerk en eigenaar van het centrum voor Healing en meditatie. Samen zaten ze om de tafel met een bedrijf dat opdracht had gekregen om een nieuwe bestemming te vinden voor de kerk. 

"Toen dat misliep, hadden we overleg met de dominee en voorzitter van de kerkeraad. Die hadden echter geen geld om het gebouw aan te passen aan onze wensen. Uiteindelijk werd de kerk in het voorjaar van 2010 verkocht aan een vastgoed beheerder. Die bleek de reddende engel te zijn en heeft mijn grote droom verwezenlijkt." 
Ans


Na 2 maanden onderhandelen, was het plan klaar en begon de verbouwing. Het systeemplafond ging eruit, overal kwam dubbel glas, dakisolatie, muren werden geplaatst, deuren verwijderd en dicht gemetseld, toiletten aangelegd, elektra, verwarming. Alles werd vernieuwd. Ans kon haar geluk niet op! Zie hier een sfeer impressie van Ananda zoals het nu is. 
 


Geschiedenis kerkgebouw

Ananda is gevestigd in een kerkgebouw dat hoort tot het monumentaal erfgoed. Het oorspronkelijke gebouw van de Doopsgezinde kerk en de ernaast staande pastorie sammen uit 1878 en zijn ontworpen door de Amsterdamse architect G.B. Salm en zijn zoon A. Salm. 
 


Destijds lag de kerk nog buiten het dorp Hilversum tussen de boekweit velden. In 1940 werd de kerk te klein voor het toenemende aantal kerkgangers en is zij gedeeltelijk afgebroken en gemoderniseerd naar ontwerp van architect C.M. Bakker. De kerk is toen naar voren en naar achteren uitgebouwd. Tevens is er toen een zaal bijgekomen op de eerste verdieping. Deze zaal is momenteel door ons in gebruik als de Ananda yogazaal. De pastorie is blijven staan en en flankeert tot de dag van vandaag het kerkgebouw. 
 


Tussen de kerk en de pastorie was vroeger de fietsenstalling van de kerk. In 1969 is daar een aanbouw gekomen die dienst deed als koffiekamer of kantine. Na de dienst konden de kerkgangers hier koffie drinken met elkaar. Inmiddels is dit onze Sharanam yogazaal. We vonden de bouwtekeningen nog van de aanbouw uit 1969. Hierop kun je goed zien hoe deze aanbouw de beide gebouwen met elkaar verbindt. In de verbouwing van 2010 is de kerk gescheiden van het achterhuis en de pastorie. 
 

Powershoot

Contact

info@anandayoga.nl
06-19 96 13 43

Nieuwsbrief