200e baby geboren!

6 april 2021

En eigen wijs-heid bij zwangere vrouwen

In januari 2018 zijn we begonnen met het geven van zwangerschapsyoga en deze maand is de 200e baby geboren! Luca Monné, de zoon van Marieke en Wesley. Een mijlpaal waar we graag even bij stilstaan. Marina vertelt over haar passie om deze mooie drukke jonge vrouwen die zoveel ballen tegelijk in de lucht proberen te houden, te laten ervaren dat regelmatig even stilstaan helpt om de zwangerschap bewuster te kunnen beleven.

Luca Monné, de zoon van Marieke en Wesley. Luca heeft bijna 42 weken bij zijn moeder mogen vertoeven in de baarmoeder.

"Dankzij de yoga heb ik de laatste weken heel geduldig zijn komst kunnen afwachten en heb ik tijdens zijn geboorte volledig de regie behouden. Wat enorm gaaf om die oerkracht van mijn eigen lichaam te mogen ervaren! Ik gun elke moeder deze ervaring. Enne…. Wesley wist door de partnerlessen precies hoe hij mij kon steunen, erg fijn!"

vertelde Marieke me. Afgelopen zomer had ik Marina van Alten zwangerschapsyoga docent, een toekomstige moeder aan de telefoon, die zei: "Mijn verloskundige vertelde me dat vooral vrouwen die yoga hebben gedaan meer vertrouwen in de geboorte hebben. Bij andere zwangerschapscursussen zie je dat minder."

Nu is het natuurlijk zo dat ik als slager mijn eigen vlees keur, maar dat resultaat zie ik zeker. Ik vind het zo mooi om te zien dat de vrouwen tijdens de lessen veranderen en steeds meer in hun eigen lichaam zakken. Steeds meer thuiskomen in zichzelf, zou je kunnen zeggen. Die verandering is er niet van vandaag op morgen, daarom heb ik ze graag wat langer op les en kun je al vanaf de 14e week beginnen.

"En zo zie ik les na les dat vertrouwen ontstaan en naderhand hoor ik mooie verhalen. Dat maakt me zo blij, trots en dankbaar! Daar doe ik het voor!"

Natuurlijk is er niet voor iedereen een ‘orgasmic birth’ weggelegd, maar wel voor elke vrouw een voor haar zo goed mogelijke geboorte. Geboren worden is een natuurlijk proces en het vraagt van de zwangere om dat proces niet in de weg te staan, maar toe te laten. En ja, de natuur laat ook wel eens een steekje vallen, maar in Nederland mogen we dan vertrouwen op een goede medische zorg. Ik heb de volle overtuiging dat zwangerschapsyoga dé bijdrage is voor een zo natuurlijk mogelijke geboorte.

"Om bij dat vertrouwen te komen is er tijdens de yogales rust maar ook ruimte voor humor en lichtheid.'"

Bij het lesgeven mag ik uit een ruime ervaring putten, niet alleen als yogadocente maar ook als verpleegkundige en moeder van drie kinderen. Zo weet ik uit ervaring hoe het is om thuis maar ook in het ziekenhuis te bevallen.

Tijdens de laatste les van elke maand doen de partners mee. Ze leren om de vrouwen tijdens de zwangerschap bij te staan door (mee) te doen, met onder andere adem en ontspanningsoefeningen maar ook massages, zodat dit tijdens de geboorte voor beide vertrouwd is.

Voordat de dames met de zwangerschapsyoga starten heb ik, eerst een ‘intake’ gesprek. Dat klinkt zwaarder dan het is. Het is fijn om eerst telefonisch wederzijdse vragen te beantwoorden en verwachtingen uit te spreken. Een opmerking die ik dan vaak krijg is: “ik weet niet of die van mij wel mee wil naar de partner les”. De werkelijkheid is dat de partners, veelal mannen, het erg fijn vinden om daadwerkelijk te weten wat te doen, om hun vrouw te kunnen ondersteunen. De les wordt dan ook niet als zweverig maar eerder als leuk en handig ervaren.

"Na de geboorte krijg ik vaak van de dames te horen dat ze zoveel steun aan hun partner hebben gehad." 

De zwangerschap en zeker die van het eerste kindje is een transformatie in de relatie. Zo vertelde een toekomstige vader me dat hun relatie heel prima was, maar dat hij tijdens de zwangerschap het gevoel had dat er een soort van glaswand tussen hen was ontstaan. Als hij zag dat ze het zwaar had en dan aan haar vroeg of hij wat voor haar kon doen, was het antwoord steevast; ”nee hoor het gaat wel goed en ik red me wel”. Ja, de dames zijn zelfstandige en hardwerkende vrouwen, die best streng voor zichzelf zijn.

Het is mijn passie om deze mooie drukke jonge vrouwen, die zoveel ballen tegelijk in de lucht proberen te houden en dat dan ook nog eens super goed willen doen, te laten ervaren dat regelmatig even stilstaan helpt om de zwangerschap bewuster te kunnen beleven. Ik gun ze graag wat meer zachtheid naar zichzelf. 

"Wanneer je stopt met rennen, kun je voelen wat je daadwerkelijk nodig hebt, kun je bij dat diepe buikgevoel komen, daar waar je vertrouwen en intuïtie is, je eigen wijs-heid."

Trouwens de lastige zwangerschapsklachten, zoals pijn in je bekken, last van je rug, maagzuur, kuitkramp, hoofdpijn en zo meer verminderen dan ook echt! Niet alleen heb ik vrouwen die zwanger zijn van een eerste kindje maar ook van een tweede en zelfs van een derde kindje in de groep. Vrouwen die zich met een tweede zwangerschap aanmelden doen dit veelal omdat ze bij de eerste een onprettige geboorte ervaring hebben gehad en weten dat dit anders zou moeten kunnen en dat yoga hen daar wellicht bij kan helpen. Vrouwen die zwanger zijn van de derde komen nogal eens met het verhaal dat de tweede zwangerschap voorbij was voordat ze er erg in hadden en nu de derde toch graag weer bewuster mee willen maken.

Onze zwangerschapsyoga is de afgelopen drie jaar altijd doorgegaan, corona of geen corona. De lessen zijn normaliter gewoon in ons yogacentrum, maar als het nodig is wordt er online les gegeven, zijn er zomers lessen buiten in de boomgaard en kennen we ook een combinatie van live les samen met online les.

Je kunt met de lessen meedoen tot de bevalling. Een grappig gegeven is dat het regelmatig gebeurt dat een geboorte de nacht na een yogales begint. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik ongeveer de helft van de moeders met baby na de geboorte terug zie voor de moeder-baby yoga en massagecursus.

Ananda Yoga en Marina heetten de afgelopen drie jaar onder meer van harte welkom op deze wereld:

Sofie – Isa – Anna – Nora – Tess – Puck – Simon – Ot – Milou – Feline – Liva – Sep -Bruce – Boris – Silke – James – Scotti – Emily – Nine – Rosalie – Brenne – Teun – Philip – Isabelle – Axel – Atreus – Mats – Melle – Emma – Ravi – Dhuruvan – Tygo – Timo – Jonathan – James – Thijs - Amelie – Hugo – Thijmen – Bram - Luca – Feline – Olivia – Victor – Valerie – Olivier – Daniel – Joep – Kaan- Cato – Sienna – Ole – Julia – Andre – Lena – Guus – Linus – Aaron – Emma – Leo – Ava - Moris – Tessel – Wald – Reda – Boaz – Bodhi – Kara – Ramon – Mara – Maud – Arne – Binne – Efraïm – Lily – Philou – Liliya – Nina - Madelief – Josie – Kaet – Jurre – Lotte - Bram - Sonny – Ilse – Sofie – Yara – Valentijn – Borre – Quirine – Maren – Vince – Valentijn - Daan – Kate – Stijn - Elize – Philippe – Casper - Samuel – Linde – Charissa – Jippe – Fieke – Jens – Doris – Emma – Sofie – Fosse – Pippa – Carlotta – Kate – Femke – Joey – Teye - Elynn – Rebel May – Nine – Merilou – Louis – Prins – Emma – Aeryn – Logan -Bram – Fre – Oscar - Caelen Julian – Mattias – Simon – Scotti – Fien – Esther -Elin - Maxi Milian – Evie – Jack – Mees Jan – Suze – Iris – Olivier – Olivia – Hugo – Lucas – Olivia – Hannah – Stan – Milo – Emma – Jaimy – Sam - Jort Jan – Isabel – Sara – Dion - Vera – Thomas – Philou – Olivier -  Jonathan – Roger – Liam – Nora – Anouk – An – Flore - Sara Rosa – Charlize – Benjamin – Sven – Anna – Indy James – Cem – Mila – Loek – Milo – Diane – Siem - Nova Rea – Filippa – Eise - Luca

200e baby geboren!
Powershoot

Contact

info@anandayoga.nl
06-19 96 13 43

Nieuwsbrief